Zutphen in de middeleeuwen
In de tijd van de Romeinen was Zutphen al wel bewoond, maar nog geen stad. Dat veranderde in de middeleeuwen. De IJssel speelde een belangrijke rol bij haar ontwikkeling; het gaf Zutphen de mogelijkheid uit te groeien tot een belangrijk lid van het handelsverbond de Hanze. Maar middeleeuws Zutphen was natuurlijk meer dan de Hanze alleen.
Koe op de mars
Laarbinnenpoort
Bezoekers van de stad moesten door een van de poorten om in Zutphen te komen, zoals bijvoorbeeld door de Laarbinnenpoort. Deze stond aan de het einde van de Laarstraat. Handelaren die de poort wilden passeren, moesten geld betalen. De poort staat er al lang niet meer: in 1853 is ze gesloopt.
Afbeelding: Laarbinnenpoort
(Stedelijk Museum Zutphen, P 04347)
Muurtoren
Markt
Afbeelding: De Lakenmarkt in ’s Hertogenbosch
(Noordbrabants Museum)
Booswichtenbrief
Begraven
Afbeelding: B.J. van Hove: Kerkinterieur
(Rijksmuseum Amsterdam)
Kondichboek
Perkament
In de middeleeuwen gebruikte men nog geen papier: alles werd op perkament geschreven. Perkament werd gemaakt van dierenhuid, waar al het haar vanaf was gehaald. Ook botten en veren werden gebruikt: dit boek is gesloten met een klein stokje van bot.
Merktekens
Een handmerk was een merkteken dat in de middeleeuwen werd gebruikt om akten te ondertekenen. Eenvoudige handmerken werden ook veel gebruikt door mensen die geen handtekening hadden omdat ze niet konden lezen of schrijven. Meesters in hun vak zetten hun merkteken op hun producten; bijvoorbeeld in zilverwerk of op houten balken in oude huizen.
Houten straat
In de vroege middeleeuwen waren niet alleen de huizen, maar ook de wegen van hout. In 2013 werden bij opgravingen de resten van een houten straat gevonden. Dit was de Apenstert, een verbindingsweg tussen de Kreijnckstraat en de Rozengracht. De houten weg lag daar bijna 800 jaar geleden, rond 1250.
Gasthuis
Er waren nog geen ziekenhuizen in de middeleeuwen. Wanneer je ziek werd, kon je wel geholpen worden door gasthuizen. Dit waren huizen van de katholieke kerk, waar je verzorgd kon worden. Het gebouw waarin het archief gevestigd is, was in de middeleeuwen ook een gasthuis.
Afbeelding: Meester van de Sint Elisabethspanelen (Rijksmuseum Amsterdam)